Hoe haal je een tegel uit je terras?

Bekijk het even met Jurgen van het Nederlandse Tuinmanieren.

1. Kijk waar je kan beginnen

Moet je beginnen waar de tegels strak tegen elkaar aan liggen? Gebruik een platte schroevendraaier of een sterk paletmes om de hele rand rondom een tegel schoon te maken: haal er alle zand uit. Steek twee gereedschappen (je paletmes en je onkruidkrabber, maar de schroevendraaier kan ook) tussen de tegel. Met het paletmes kun je de tegel wat omhoog wippen, met het onkruidmes kun je vervolgens ‘onder’ de tegel haken. Zo wrik je de eerste tegel eruit.

Kijk of je dan genoeg ruimte aan de rand van je tegels hebt om met je schop te beginnen met wippen. Het handigst is: begin aan een rand, als je hier genoeg ruimte hebt. Zet dan je schop onder de tegel en wip die er daarmee uit.

2. Gebruik de juiste schop

Een platte schep is makkelijk voor de randen.

  • Met een gebogen (ronde) schep kun je wat makkelijker wippen.
  • Heb je veel tegels? Gebruik een onkruidkrabber. Je haakt hem onder de tegel en trekt deze er zo uit. En nog een.

3. Zorg voor een goede bodem

Onder tegels zit vaak wit of geel zand. Daar groeit weinig tot niets in. Dus voor planten heb je er niet zoveel aan. Haal dat er uit. Het ontstane gat kan je prima aanvullen met gezonde tuinaarde. Gooi dat erop en meng het er doorheen.

Voor gras heb je aan 1 tot 5 centimeter gezonde aarde voldoende. Voor plantjes en bloemen 15 tot 25 cm. Bomen en heesters hebben wat meer gezonde aarde nodig.

Bestel goedkoop plantgoed

Tot 20 oktober kan je bij Behaag Onze Kempen streekeigen groen bestellen.

Je vindt op die website heel wat nuttige informatie over de geschikte soorten. Het aanbod is dit jaar heel groot: haagplanten, fruitbomen, kleinfruit, bloembollen, steunpalen, compost, … én ook klimplanten. Die kan je bijna tegen elke muur aanplanten en zorgen voor een extra vergroening van je tuin.

Streekeigen planten gedijen goed op onze zandgronden, ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin.

Een geveltuin?

Een geveltuin is een smalle strook groen tegen een gevel op het voetpad. Daarmee breng je kleur en groen in een straat. Ook vogels, vlinders en bijen voelen zich er in thuis.

Afhankelijk van waar je woont, heb je daar een vergunning nodig of moet je het melden aan de gemeente.

  • in Nijlen heb je voor een geveltuin heb je geen vergunning nodig. Je moet het wel melden als je er één aanlegt. Je moet je ook houden aan enkele regels.
  • Voor de gemeenten van Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar) kan je terecht op deze pagina voor alle informatie.
  • Woon je in Kasterlee? Dan moet je rekening houden met hoofdstuk 5 van het uniform politiereglement.